Panna cotta z musem malinowym

Autor:

Kudłata

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

panna cotta

  • 600 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 60 g cukru waniliowego
  • 1 laska wanilii
  • 60 g żelatyna
  • olej do wysmarowania foremek

Mus malinowy

  • 250 g świeżych lub mrożonych malin
  • sok z 1/2 cytryny
  • 16 g cukru waniliowego

Przygotowanie

Przygotowanie żelatyny

Żelatynę w proszku przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, jeśli używamy płatków żelatyny to potrzebujemy ich 4 sztuki. Płatki żelatyny zalewamy zimną wodą i czekamy aż zmiękną.



Przygotowanie masy na panna cottę

Do garnka wlać śmietanę, cukier waniliowy, ziarna wanilii i skórkę laski wanilii. Gotujemy śmietankę na wolnym ogniu cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, wyjąć skórkę laski wanilii i dodać żelatynę. Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Do form wysmarowanych olejem wlewamy ugotowaną śmietankę i wstawiamy do lodówki do ścięcia się.



Przygotowanie musu malinowego

Zmiksować maliny, sok z cytryny i cukier razem, odstawić do lodówki. Przed podaniem wykładamy panna cottę na talerz i dookoła niej robimy wianuszek z musu.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.