Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Żelatynę w proszku przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, jeśli używamy płatków żelatyny to potrzebujemy ich 4 sztuki. Płatki żelatyny zalewamy zimną wodą i czekamy aż zmiękną.
Do garnka wlać śmietanę, cukier waniliowy, ziarna wanilii i skórkę laski wanilii. Gotujemy śmietankę na wolnym ogniu cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, wyjąć skórkę laski wanilii i dodać żelatynę. Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Do form wysmarowanych olejem wlewamy ugotowaną śmietankę i wstawiamy do lodówki do ścięcia się.
Zmiksować maliny, sok z cytryny i cukier razem, odstawić do lodówki. Przed podaniem wykładamy panna cottę na talerz i dookoła niej robimy wianuszek z musu.
Dodaj komentarz