Schab z kolorowym ryżem

Schab z kolorowym ryżem to danie, które idealnie nadaje się na rodzinny posiłek. Wymaga trochę czasu i wprawy, ale wychodzi bardzo ciekawie. Pięknie prezentuje się również na talerzu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka soli
  • 500 g ryżu
  • 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 papryka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Schab myjemy i nacieramy olejem wymieszanym z paprykami w proszku i solą. Przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy 2 godziny w temperaturze 180 stopni.



Krok 2

Ryż gotujemy tak, aby ziarenka były jeszcze lekko twardawe. Odcedzamy i przekładamy na patelnię. Zalewamy połową bulionu, dodajemy curry i bardzo drobno pokrojoną paprykę. Całość dusimy ok. 10 minut, stopniowo podlewając bulionem. Przyprawiamy solą.



Krok 3

Schab kroimy na plastry i podajemy z ryżem. Całość obficie posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.