Lody z whisky

Lody to idealny pomysł na przekąskę imprezową w upalny letni dzień. Z dodatkiem whisky są bardzo aromatyczne. Jest to przekąska, która zachwyci Twoich gości. Przygotuj ją na specjalne okazje.

Danie: Deser

Osób: 6-8

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6-8

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 100 g jasnego miodu
  • - 500 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • - 4 żółtka jajka
  • - 75 ml whisky
  • - ulubione orzechy do dekoracji np. migdały albo orzechy włoskie

Przygotowanie

Krok 1

W misce ubijamy żółtka z miodem na puszystą masę.



Krok 2

W drugiej misce ubijamy Śmietankę Łaciatą na puszysty krem. Następnie mieszamy powstałą pianę z żółtkami.



Krok 3

Na koniec powoli wlewamy whisky i ubijamy przez około 30 sekund. Przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Podajemy z orzechami.



Wskazówki

Śmietanka Łaciata musi być schłodzona, aby się ubiła.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.