Gnocchi z krewetkami w kremowym sosie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • 15-20 krewetek
  • sól
  • pieprz
  • 8-10 łyżek Śmietanki Łaciatej 36%
  • 1 cebula (mała)
  • 15 łyżek oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pomidorów z puszki
  • listki natki pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Krewetki obieramy z pancerzyków i oczyszczamy. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek siekamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy. Dodajemy pomidory, a następnie krewetki. Chwilę gotujemy i dodajemy śmietankę Łaciatą. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy.



Krok 4

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kluski partiami i gotujemy przez chwilę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.



Krok 5

Gotowe gnocchi dodajemy do sosu i mieszamy. Możemy udekorować listkami natki pietruszki.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.