Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Krewetki obieramy z pancerzyków i oczyszczamy. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek siekamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy. Dodajemy pomidory, a następnie krewetki. Chwilę gotujemy i dodajemy śmietankę Łaciatą. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kluski partiami i gotujemy przez chwilę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Gotowe gnocchi dodajemy do sosu i mieszamy. Możemy udekorować listkami natki pietruszki.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz