Gnocchi z salami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Dodatki

  • ok. 180-200 g salami
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (może być też passata)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • oliwa
  • odrobina wody
  • 2 garście oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy plasterki salami. Dodajemy koncentrat oraz odrobinę wody. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz cukrem. Smażymy około 5 minut. Odstawiamy.



Krok 4

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kluski porcjami i gotujemy przez 1-2 minut, od momentu wypłynięcia na wierzch.



Krok 5

Gotowe gnocchi dodajemy do salami i mieszamy. Następnie oliwki kroimy w plasterki i również dodajemy. Całość delikatnie mieszamy i podajemy.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.