Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy plasterki salami. Dodajemy koncentrat oraz odrobinę wody. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz cukrem. Smażymy około 5 minut. Odstawiamy.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy kluski porcjami i gotujemy przez 1-2 minut, od momentu wypłynięcia na wierzch.
Gotowe gnocchi dodajemy do salami i mieszamy. Następnie oliwki kroimy w plasterki i również dodajemy. Całość delikatnie mieszamy i podajemy.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz