Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Do zmiksowanych jajek z odrobiną soli wlać mleko, wodę, olej, wsypać mąkę i sproszkowany młody jęczmień. Wszystko razem zmiksować, odłożyć na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię wlewać nieduże ilości ciasta i usmażyć cienkie naleśniki.
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć drobno posiekaną cebulę, ostudzić. Ugotowane ziemniaki dokładnie ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę, dodać cebulę, pokruszony ser, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i posiekany szczypior. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Naleśniki smarować farszem, zawijać brzegi i zwijać w roladki. Następnie zanurzać w roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i rumienić ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym olejem.
Krokiety podawać na ciepło z sosem pieczarkowym.
Dodaj komentarz