Krokiety z ziemniaczano-serowym nadzieniem

Autor:

Śnieżynka

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto naleśnikowe:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. mleka Łaciate
  • ½ szkl. wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
  • 2 łyżki oleju
  • Sól

Nadzienie:

  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oleju
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Ciasto naleśnikowe

Do zmiksowanych jajek z odrobiną soli wlać mleko, wodę, olej, wsypać mąkę i sproszkowany młody jęczmień. Wszystko razem zmiksować, odłożyć na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię wlewać nieduże ilości ciasta i usmażyć cienkie naleśniki.



Nadzienie

Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć drobno posiekaną cebulę, ostudzić. Ugotowane ziemniaki dokładnie ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę, dodać cebulę, pokruszony ser, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i posiekany szczypior. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.




Naleśniki smarować farszem, zawijać brzegi i zwijać w roladki. Następnie zanurzać w roztrzepanym jajku, obtaczać w bułce tartej i rumienić ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym olejem.



Wskazówki

Krokiety podawać na ciepło z sosem pieczarkowym.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.