Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Przygotowujemy sos. Jagody myjemy i umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier i wodę. Zagotowujemy. Gotujemy tak długo, aby jagody puściły sok. Następnie dodajemy proszek budyniowy, mieszamy i znowu zagotowujemy. Odstawiamy.
Do garnka z gotującą się wodą wkładamy partiami kluski i gotujemy przez chwilę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Gotowe gnocchi polewamy sosem jagodowym. Podajemy.
Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.
Dodaj komentarz