Gnocchi z sosem jagodowym

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka roztrzepane

Sos

  • 500 g jagód (mogą być mrożone)
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier
  • odrobina wody

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.



Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Przygotowujemy sos. Jagody myjemy i umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier i wodę. Zagotowujemy. Gotujemy tak długo, aby jagody puściły sok. Następnie dodajemy proszek budyniowy, mieszamy i znowu zagotowujemy. Odstawiamy.



Krok 4

Do garnka z gotującą się wodą wkładamy partiami kluski i gotujemy przez chwilę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.



Krok 5

Gotowe gnocchi polewamy sosem jagodowym. Podajemy.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.