Pierś z kurczaka z pomidorami i czarnym sezamem

Ciekawa potrawa z kurczaka z pomidorami, cebulą i czarnym sezamem. Pyszny smak i ciekawy wygląd. Nie wymaga dużo pracy i robi się dość szybko.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Sezam

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Sezam


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 piersi z kurczaka,
  • - 4 cebule,
  • - 4 pomidory,
  • - 4 ząbki czosnku,
  • - 2 łyżeczki czarnego sezamu,
  • - 3 łyżki oleju,
  • - 1 łyżka soli,
  • - ½ łyżki pieprzu,
  • - 1 łyżka słodkiej papryki

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obieramy i kroimy drobno. Pomidory obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dusimy całość przez 15 minut. Dodajemy sezam i mieszamy.



Krok 2

Kurczaka dokładnie myjemy, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni, aż do uzyskania złocistego koloru.



Krok 3

Kurczaka podajemy polanego sosem. Możemy go także ozdobić ulubionymi ziołami.



Wskazówki

Jeśli nie mamy świeżych pomidorów, możemy zastąpić je pomidorami z puszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.