Gulasz drobiowy z zielonym groszkiem w sosie śmietanowym

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • 100 ml dipu śmietanowego z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu Creme fraîche Mlekpol
  • 4 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Przygotowanie

Krok 1

Pokrojone mięso przekładamy do miski i wsypujemy przyprawy. Mieszamy i odstawiamy.



Krok 2

Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju smażymy mięso, cebulę i czosnek przez 5 minut. Przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Mieszamy.



Krok 3

Po 10 minutach gotowania wsypujemy mrożony groszek. Po następnych 5 minutach wlewamy dip śmietanowy, śmietankę oraz wodę wymieszaną z mąką, doprowadzamy do zagotowania. Podajemy od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.