Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Ze śmietanką
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy masło oraz jajka, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy masę.
Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
Kluski wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez 2-3 minut, od momentu wypłynięcia.
Śmietankę Łaciatą ubijamy (nie na sztywno). Truskawki kroimy w ćwiartki. Gotowe gnochhi podajemy z truskawkami i całość polewamy ubitą śmietanką Łaciatą.
Dodaj komentarz