Potrawka z mięsa, warzyw i pieczarek

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 10 dag pieczarek
  • 1 mała cukinia żółta
  • 1 zielona papryka
  • 1 mały por
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1½-2 szkl. bulionu
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy lub przyprawa do zupy w płynie

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć pierzem i przyprawą do kurczaka. Wsypać na patelnię z 2 łyżkami rozgrzanej oliwy i zrumienić, przełożyć do garnka.



Krok 2

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć pokrojony por, czosnek, cukinię i pieczarki. Połączyć z mięsem, dodać pokrojoną paprykę, wlać bulion i dusić do miękkości.



Krok 3

Mąkę wymieszać z odrobiną wody i śmietaną, połączyć z mięsem, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym lub przyprawą do zup w płynie.



Wskazówki

Potrawkę podawać z kaszą lub pieczywem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.