Gofry batatowe

Autor:

Aneta Gwiner

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 40 g ugotowanych batatów
  • 100 g masła Łaciate
  • 4 jajka
  • 240 ml kefiru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek posiekany 1 łyżka (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • Plastry ulubionej szynki (np. boczek wędzony)
  • Jajka

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach.



Krok 2

Masło rozpuszczamy w rondelku i czekamy, aż przestygnie.



Krok 3

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, koperkiem.



Krok 4

Masło dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Dodajemy jajka, kefir i miksujemy.



Krok 5

Łączmy sypkie produkty z masą batatową. Nagrzewamy gofrownicę i pieczemy do zarumienienia.



Krok 6

Plastry szynki podsmażamy. Przygotowujemy jajka sadzone. Gofry podajemy z jajkiem sadzonym i szynką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.