Gofry dyniowe

Autor:

Ania

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • ¾ szkl. pure z dyni
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mąki jaglanej
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • ¾ szkl. mleka UHT ŁACIATE
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • odrobina kardamonu
  • 3 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • orzechy
  • syrop klonowy
  • bita śmietana
  • dżem

Przygotowanie

Ciasto:

Żółtka oddzielamy od białek, miksujemy z mlekiem, pure dyniowym, cukrem, mąkami oraz olejem i przyprawami. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z resztą ciasta. Odstawiamy na 5 minut. Nagrzewamy gofrownicę wysmarowaną tłuszczem, nalewamy ciasto, pieczemy ok. 5 minut bez otwierania. Podajemy z orzechami, bitą i i syropem klonowym.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.