Sałatka z awokado i ziołowym dressingiem

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 średni zielony ogórek
  • ok. 16 pomidorków koktajlowych
  • 2 średnie awokado (twarde, ale dojrzałe)

Dressing ziołowy:

  • 1 ½ łyżki świeżego soku z cytryny lub limonki
  • 1 ½ łyżki octu z czerwonego wina lub białego wina lub ocet jabłkowy
  • 3 ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ½ łyżeczki mielonego czosnku
  • ¼ szklanki kolendry
  • ¼ szklanki natki pietruszki
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Zacznij od zrobienia dressingu. Pokrój na drobno pietruszkę i kolendrę.



Krok 2

W małej misce dodaj sok z cytryny, ocet, oliwę, miód, czosnek, kolendrę, pietruszkę i oregano. Dopraw dressing solą i pieprzem do smaku.



Krok 3

Umyj dokładnie warzywa. Pokrój obranego ogórka na plasterki, a potem na połówki, cebulę w małe kawałeczki, a pomidorki koktajlowe na pół.



Krok 4

Awokado obierz, wyjmij z niego pestkę i pokrój w małą kostkę.



Krok 5

Do dużej miski włóż awokado, ogórka, pomidorki i cebulę. Na końcu dodaj gotowy dressing i delikatnie pomieszaj. Sałatkę podawaj zaraz po przygotowaniu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.