Deser z marchewką, nasionami chia i żurawiną

To zdrowy i owocowy pudding. Idealnie orzeźwia w letni dzień, a dzięki nasionom chia ten deser zdecydowanie nasyci żołądek.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składnik

  • - 3 łyżki nasion chia
  • - 250 ml mleka Łaciate
  • - 2 łyżki płatków migdałowych
  • - 2 duże marchewki
  • - 3 łyżki soku z cytryny
  • - 2 łyżki owoców granatu
  • - 2 łyżki żurawiny
  • - 1 łyżka miodu

Przygotowanie

Krok 1

Zaczynamy od podgrzania mleka. Kiedy będzie gorące, zalewamy nim nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.



Krok 2

Marchewki obieramy i kroimy w plastry. Następnie plastry miksujemy w blenderze.



Krok 3

Do mleka Łaciate i nasion chia dodajemy łyżkę miodu oraz żurawinę.



Krok 4

Deser układamy w szklanych naczyniach kolejno – warstwami. Na spód kładziemy zmiksowane marchewki. Następnie wlewamy mleko z nasionami chia i żurawiną, a wierzch dekorujemy owocami granatu i prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.