Gołąbki z kaszą jaglaną i wieprzowiną w sosie pomidorowym są daniem polecanym dla każdego. Prosta w przygotowaniu polska potrawa, która zaspokoi potrzeby nawet najbardziej wybrednych.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Mięso wkładamy do miski. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy i dodajemy do mięsa. Pieczarki dokładnie myjemy, bardzo drobno kroimy i smażymy na patelni przez ok. 10 minut. Obieramy cebulę, ścieramy na tarce i dodajemy do farszu. Przyprawiamy do smaku 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką pieprzu i ziołami prowansalskimi.
Ze środka kapusty usuwamy głąb, umieszczamy ją w garnku z gotującą wodą i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.
Kapustę wyciągamy, studzimy i zdejmujemy z niej liście. Na liściach umieszczamy przygotowany wcześniej farsz i zwijamy, jak krokiety. W garnku ciasno układamy gołąbki, przykrywamy i gotujemy przez 55 minut, aż kapusta będzie miękka.
Wywar z gołąbków przelewamy do innego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i mąkę rozmieszaną z zimną wodą. Doprawiamy 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką pieprzu oraz oregano. Gotujemy przez 5 minut, następnie przelewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy całość przez 8 minut bez przykrycia, na małym ogniu. Całość dekorujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Stokrotka
Opublikowany: 2018-02-21 20:18:00
Bardzo dobre:)