Gołąbki z kaszą jaglaną i wieprzowiną w sosie pomidorowym

Gołąbki z kaszą jaglaną i wieprzowiną w sosie pomidorowym są daniem polecanym dla każdego. Prosta w przygotowaniu polska potrawa, która zaspokoi potrzeby nawet najbardziej wybrednych.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g mielonej wieprzowiny (łopatka)
  • 1 cebula
  • 1 główka białej kapusty
  • 250 g kaszy jaglanej
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • 1 l naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • ½ szklanki zimnej wody
  • 1 szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Mięso wkładamy do miski. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy i dodajemy do mięsa. Pieczarki dokładnie myjemy, bardzo drobno kroimy i smażymy na patelni przez ok. 10 minut. Obieramy cebulę, ścieramy na tarce i dodajemy do farszu. Przyprawiamy do smaku 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką pieprzu i ziołami prowansalskimi.



Krok 2

Ze środka kapusty usuwamy głąb, umieszczamy ją w garnku z gotującą wodą i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.



Krok 3

Kapustę wyciągamy, studzimy i zdejmujemy z niej liście. Na liściach umieszczamy przygotowany wcześniej farsz i zwijamy, jak krokiety. W garnku ciasno układamy gołąbki, przykrywamy i gotujemy przez 55 minut, aż kapusta będzie miękka.



Krok 4

Wywar z gołąbków przelewamy do innego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i mąkę rozmieszaną z zimną wodą. Doprawiamy 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką pieprzu oraz oregano. Gotujemy przez 5 minut, następnie przelewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy całość przez 8 minut bez przykrycia, na małym ogniu. Całość dekorujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Stokrotka

Opublikowany: 2018-02-21 20:18:00

Bardzo dobre:)

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.