Kolorowe placki z kaszą i jarmużem

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20-25 dag filetu z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki przyprawy staropolskiej do kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • ⅔ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2-3 liście jarmużu
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 jajka
  • 5 dag pieczarek
  • 0,5 cebuli
  • Kawałek marchewki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami. Odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.





Krok 2

Liście jarmużu blanszować 3-4 minuty w osolonej wodzie, osączyć, wyciąć grube nerwy, resztę pokroić. Do mięsa dodać ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę i jarmuż.





Krok 3

Pieczarki umyć, pokroić w kosteczkę. Obraną marchew zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki i marchew połączyć z mięsem, dodać roztrzepane jajka.





Krok 4

Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, doprawić do smaku solą i pieprzem.





Krok 5

Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki. Osączyć z nadmiaru tłuszczu, podawać.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.