Pulpeciki z indyka w paprykowo-pomidorowym sosie

Delikatne, smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu pulpeciki z indyka, które uwielbiają zwłaszcza dzieci. Również dorosłym przypadną one do gustu - zwłaszcza tym, dbającym o linię.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g mięsa mielonego z indyka
  • - 1 natka pietruszki
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu

Sos:

  • - 3 papryki czerwone
  • - 3 pomidory
  • - 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 3 łyżki majeranku
  • - 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Mięso z indyka mieszamy z drobno pokrojoną natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz z solą i pieprzem.



Krok 2

Formujemy kotleciki i gotujemy przez chwilę we wrzącej wodzie, po czym przekładamy na talerz.



Krok 3

Na oliwie podsmażamy obrane i pokrojone pomidory razem z pokrojoną papryka, aż całkiem zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Lekko blendujemy (zostawiamy część warzyw w większych kawałkach).



Krok 4 

Do sosu dodajemy pulpeciki i całość dusimy ok. 15 minut.



Wskazówki

Jeśli nie mamy świeżych pomidorów, możemy zastąpić je pomidorami z puszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.