Gołąbki z mięsem i ryżem

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1,5 szkl. ryżu
  • 1 główka kapusty białej
  • 1 duża cebula
  • Tłuszcz do smażenia
  • 0,5 i bulionu

Sos :

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml Dipu śmietanowego z pomidorami, papryką i chili typu crème fraiche
  • papryka słodka mielona
  • vegeta
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie


Kapustę obrać, zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb, włożyć ją do wrzącej i osolonej wody, gotować przez kilka minut.
Za pomocą łyżki i widelca zdejmować co jakiś czas wierzchnie liście, pozostałe liście na kapuście, które są twarde, dalej gotować, wyjmować liście na durszlak, ostudzić.
Z każdego liścia usunąć grube nerwy.



Farsz

Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Mięso zmielić w maszynce, połączyć składniki, dodać przyprawy, wymieszać.
Na każdy liść nakładać porcję farszu, zwijać ciasno jak krokiety.
Spód dużego garnka, przykryć liśćmi kapusty, następnie ciasno na liściach ułożyć gołąbki, podlać bulionem i gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
Zlać trochę bulionu z gołąbków, dodać koncentrat pomidorowy, dip śmietanowy i mąkę rozmieszaną z odrobiną wody, zagotować, wlać do gołąbków i gotować do miękkości kapusty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.