Kapustę obrać, zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb, włożyć ją do wrzącej i osolonej wody, gotować przez kilka minut.
Za pomocą łyżki i widelca zdejmować co jakiś czas wierzchnie liście, pozostałe liście na kapuście, które są twarde, dalej gotować, wyjmować liście na durszlak, ostudzić.
Z każdego liścia usunąć grube nerwy.
Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Mięso zmielić w maszynce, połączyć składniki, dodać przyprawy, wymieszać.
Na każdy liść nakładać porcję farszu, zwijać ciasno jak krokiety.
Spód dużego garnka, przykryć liśćmi kapusty, następnie ciasno na liściach ułożyć gołąbki, podlać bulionem i gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
Zlać trochę bulionu z gołąbków, dodać koncentrat pomidorowy, dip śmietanowy i mąkę rozmieszaną z odrobiną wody, zagotować, wlać do gołąbków i gotować do miękkości kapusty.
Dodaj komentarz