Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Do garnuszka wlej mleko, dodaj kakao, cynamon, cukier waniliowy oraz cukier trzcinowy i postaw na średnim ogniu. Zagotuj cały czas mieszając i zdejmij garnuszek z ognia jak tylko cukier się rozpuści. Do masy dodaj pokrojone na kawałki masło i zamieszaj do połączenia składników. Odstaw do wystudzenia.
Białka oddziel od żółtek. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno, a żółtka zmiksuj z wystudzoną masą kakaową (może być ciepła, ale nie gorąca). Odlej pół szklanki masy - będzie na polewę.
Do masy kakaowej dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie trzepaczką. Na koniec połącz z ubitymi białkami, delikatnie mieszając.
Dno formy do pieczenia lub tortownicy o średnicy 24 -26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wyrównaj z wierzchu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° (grzanie góra - dół) i piecz przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem oblej ciasto polewą i wstaw na godzinę do lodówki, aby stężała. Smacznego!
Dodaj komentarz