Ciasto czekoladowe z polewą i cynamonem

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 ml mleka UHT Łaciate o smaku czekoladowym
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 50 g cukru z ziarnami wanilii
  • 200 g masła Mazurski Smak
  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 4 średniej wielkości jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

Do garnuszka wlej mleko, dodaj kakao, cynamon, cukier waniliowy oraz cukier trzcinowy i postaw na średnim ogniu. Zagotuj cały czas mieszając i zdejmij garnuszek z ognia jak tylko cukier się rozpuści. Do masy dodaj pokrojone na kawałki masło i zamieszaj do połączenia składników. Odstaw do wystudzenia.



Krok 2

Białka oddziel od żółtek. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.



Krok 3

Białka ubij na sztywno, a żółtka zmiksuj z wystudzoną masą kakaową (może być ciepła, ale nie gorąca). Odlej pół szklanki masy - będzie na polewę.
Do masy kakaowej dodaj mąkę, wymieszaj dokładnie trzepaczką. Na koniec połącz z ubitymi białkami, delikatnie mieszając.



Krok 4

Dno formy do pieczenia lub tortownicy o średnicy 24 -26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wyrównaj z wierzchu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° (grzanie góra - dół) i piecz przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem oblej ciasto polewą i wstaw na godzinę do lodówki, aby stężała. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.