Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki pokrój w kostkę.
Na mocno rozgrzaną patelnię wlej oliwę i wrzuć na nią połowę pieczarek. Po chwili dorzuć resztę pieczarek. Chwilkę podsmażaj, a następnie wrzuć cebulę oraz czosnek. Przypraw lubczykiem. Żeby pieczarki nie ściemniały dodaj startą skórkę z pomarańczy oraz skrop sokiem z pomarańczy (pomarańczę należy wcześniej wyparzyć wrzątkiem by nie uwolniła goryczki). Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
Całą gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wsyp do pieczarek. Dokładnie wymieszaj. Wszystko wrzuć do blendera, dodaj Dip śmietanowy i zmiksuj na gładką masę. Tak powstałą masę wlej do małych foremek.
W rondelku powoli roztop masło Łaciate, a następnie wlej je na wierzch masy. Udekoruj gałązkami rozmarynu i włóż do lodówki na minimum 20 minut.
Chleb pokrój na kromki. Wyciągnij pasztet z lodówki i posmaruj nim kanapki. Ogóreczki konserwowe pokrój na plasterki i ułóż na wierzchu. Smacznego!
Dodaj komentarz