Pasztet pieczarkowy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g brązowych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomarańcza
  • ½ łyżeczki lubczyku
  • 2 łyżki oliwy
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 10 sztuk ogóreczków konserwowych
  • 1 Dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami typu Crème Fraiche Mlekpol
  • ½ kostki masła Łaciate
  • 4 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Dodakowo:

  • chleb

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki pokrój w kostkę.



Krok 2

Na mocno rozgrzaną patelnię wlej oliwę i wrzuć na nią połowę pieczarek. Po chwili dorzuć resztę pieczarek. Chwilkę podsmażaj, a następnie wrzuć cebulę oraz czosnek. Przypraw lubczykiem. Żeby pieczarki nie ściemniały dodaj startą skórkę z pomarańczy oraz skrop sokiem z pomarańczy (pomarańczę należy wcześniej wyparzyć wrzątkiem by nie uwolniła goryczki). Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.



Krok 3

Całą gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wsyp do pieczarek. Dokładnie wymieszaj. Wszystko wrzuć do blendera, dodaj Dip śmietanowy i zmiksuj na gładką masę. Tak powstałą masę wlej do małych foremek.



Krok 4

W rondelku powoli roztop masło Łaciate, a następnie wlej je na wierzch masy. Udekoruj gałązkami rozmarynu i włóż do lodówki na minimum 20 minut.



Krok 5

Chleb pokrój na kromki. Wyciągnij pasztet z lodówki i posmaruj nim kanapki. Ogóreczki konserwowe pokrój na plasterki i ułóż na wierzchu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.