Świąteczne jabłka w karmelu

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g cukru trzcinowego
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 4 nie za duże czerwone jabłka o tej samej wielkości
  • 4 długie wykałaczki lub patyczki do lodów
  • kilka łyżek kolorowej posypki cukrowej lub drobno posiekanych orzechów
  • dodatkowo: termometr kuchenny

Przygotowanie

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, osuszamy, w miejsce ogonka wciskamy wykałaczki.
Na deskę do krojenia wykładamy papier do pieczenie, miejsca na które będziemy odkładać jabłka w karmelu smarujemy cienko olejem.
Do małego rondelka wspujemy cukier, dodajemy wodę i miód.
Wszystkie składniki mieszamy i zagotowujemy, gotujemy karmel na małym ogniu, nie mieszamy.
Do rondelka wkładamy termometr kuchenny i tak trzymamy go w nim, aż do uzyskania temperatury 170°C.

Kiedy karmel jest zgęstnieje i osiągnie 170°C., zanurzamy w nim pojedynczo jabłka, tak aby karmel oblał cały owoc.
Podnosimy ostrożnie owoc aby nadmiar karmelu mógł ociec i przekładamy jabłko na przygotowany wcześniej papier do pieczenia i ozdabiamy kolorową posypką.

Analogicznie postępujemy z pozostałymi jabłkami. Pamiętajcie tylko aby się pospieszyć, karmel szybko stygnie.
Jabłka są gotowe gdy warstwa karmelowa całkowicie zastygnie i będzie zimna.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.