Gotowana ryba z pomidorami i pieczarkami

Sycące i lekkostrawne danie, które idealnie sprawdzi się jako rodzinny obiad. Bardzo dobrze pasuje zarówno do ziemniaków, jak i do ryżu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ryby (flądra, dorsz, karp)
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli

Sos:

  • 10 świeżych pieczarek
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Porcje ryby umieszczamy w rondlu, wlewamy 3 szklanki gorącej wody, dodajemy sól, liście laurowe i gotujemy na średnim ogniu ok. 20-30 minut.



Krok 2

Pieczarki kroimy na plasterki, dodajemy sól, 1,5 łyżki masła i dusimy na małym ogniu z zamkniętą pokrywką do miękkości. Świeże pomidory sparzamy wrzącą wodą, aby pozbyć się skórki.



Krok 3

Drobno posiekaną cebulę lekko smażymy na maśle, posypujemy mąką, mieszamy, a następnie dodajemy pomidory, pieczarki i ponownie mieszamy.



Krok 4

Do tego dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, aż zgęstnieje. Rybę kładziemy na półmisku, polewamy otrzymanym sosem. Całość możemy podać np. z ryżem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.