Grillowana cukinia faszerowana wieprzowiną, pieczarkami i natką pietruszki

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Ocena

4.56/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 400-450 g karkówki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ papryki czerwonej
  • 150 g pieczarek
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól himalajska
  • Pieprz
  • 150 g sera żółtego

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce.



Krok 2

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć, aż się zeszkli.



Krok 3

Dodać pokrojone w kostkę pieczarki oraz paprykę. Dusić do momentu, aż pieczarki puszczą sok.



Krok 4

Wrzucić zmielone mięso, wymieszać i smażyć, aż lekko zbrązowieje. Następnie dodać przyprawy, wymieszać i podsmażyć jeszcze przez chwilę.



Krok 5

Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.



Krok 6

Zdjąć z ognia, a gdy farsz przestygnie, dodać ser żółty starty na tarce o dużych oczkach.



Krok 7

Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż. Ponacinać lekko środek i wydrążyć miąższ łyżeczką. Oprószyć środek pieprzem i solą, ułożyć na tacce i grillować przez kilka minut.



Krok 8

Powstałym farszem wypełnić wgłębienia w cukinii i grillować jeszcze chwile.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.