Grillowane pakieciki z łososiem

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg filetu z łososia
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soku z limetki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki sosu chili
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 cukinia żółta
  • 1 cukinia zielona
  • 1 bakłażan
  • 1 marchewka
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlać sok z pomarańczy, sok z limetki, oliwę, dodać sos chili, sól i pieprz cytrynowy, wymieszać. Umyty filet z łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć skórę, pokroić w kwadraty, dokładnie obtoczyć w marynacie. Przykryć folią spożywczą, odłożyć do lodówki na 10 minut.





Krok 2

Marchewkę obrać, cukinie i bakłażana razem ze skórką obieraczką do warzyw pokroić w cienkie plastry, posolić, pozostawić na 10 minut. Gdy puszczą sok osuszyć ręcznikiem z papieru, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem.





Krok 3

Dwa plastry warzyw ułożyć na krzyż a na środek kostkę marynowanego łososia.





Krok 4

Plastrami warzyw zawijać mięso z ryby.





Krok 5

Wierzch warzyw posmarować oliwą, oprószyć odrobiną pieprzu, ułożyć na rozgrzanym grillu elektrycznym ( gdy pieczemy na grillu gazowym lub węglowym pakieciki z rybą należy ułożyć na tacce aluminiowej.) Grillować pod przykryciem przez 6-8 minut z obu stron. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Szczypiorek blanszować w gorącej wodzie, ozdobnie zawinąć grillowane pakieciki.





Wskazówki

Czas grillowania zależy od grubości ryby.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.