Do miski wlać sok z pomarańczy, sok z limetki, oliwę, dodać sos chili, sól i pieprz cytrynowy, wymieszać. Umyty filet z łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć skórę, pokroić w kwadraty, dokładnie obtoczyć w marynacie. Przykryć folią spożywczą, odłożyć do lodówki na 10 minut.
Marchewkę obrać, cukinie i bakłażana razem ze skórką obieraczką do warzyw pokroić w cienkie plastry, posolić, pozostawić na 10 minut. Gdy puszczą sok osuszyć ręcznikiem z papieru, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dwa plastry warzyw ułożyć na krzyż a na środek kostkę marynowanego łososia.
Plastrami warzyw zawijać mięso z ryby.
Wierzch warzyw posmarować oliwą, oprószyć odrobiną pieprzu, ułożyć na rozgrzanym grillu elektrycznym ( gdy pieczemy na grillu gazowym lub węglowym pakieciki z rybą należy ułożyć na tacce aluminiowej.) Grillować pod przykryciem przez 6-8 minut z obu stron. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Szczypiorek blanszować w gorącej wodzie, ozdobnie zawinąć grillowane pakieciki.
Czas grillowania zależy od grubości ryby.
Dodaj komentarz