Cielęcina faszerowana twarogiem jest daniem bogatym w składniki odżywcze. Twaróg jest źródłem wapnia oraz fosforu, a także cennych z naszego punktu widzenia witamin. Danie nadaje się na obiady oraz na przyjęcia i inne imprezy okolicznościowe.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mięso cielęce dokładnie myjemy. Oczyszczoną cielęcinę kroimy wzdłuż na pół, po czym mięso nacieramy majerankiem, startym czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Do twarogu dodajemy żółtka, rozmaryn oraz bułkę tartą. Całość ucieramy bardzo dokładnie. Do wymieszanych składników dodajemy ubite białko. Wszystkie składniki bardzo delikatnie mieszamy.
Tak przygotowany przez nas farsz dokładnie rozprowadzamy na jednej z części cielęciny. Po wykonaniu tej czynności zwijamy mięso w roladkę, owijamy nitką aby się nie rozleciało.
Przygotowaną potrawę umieszczamy w brytfannie, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i 50 minut czekamy, aż mięso się zarumieni. Gdy tak się stanie, całość polewamy bulionem i pieczemy przez 2 godziny.
Dodaj komentarz