Mięso cielęce faszerowane serem twarogowym

Cielęcina faszerowana twarogiem jest daniem bogatym w składniki odżywcze. Twaróg jest źródłem wapnia oraz fosforu, a także cennych z naszego punktu widzenia witamin. Danie nadaje się na obiady oraz na przyjęcia i inne imprezy okolicznościowe.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg cielęciny
  • 500 g twarogu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mięso cielęce dokładnie myjemy. Oczyszczoną cielęcinę kroimy wzdłuż na pół, po czym mięso nacieramy majerankiem, startym czosnkiem oraz solą i pieprzem.



Krok 2

Do twarogu dodajemy żółtka, rozmaryn oraz bułkę tartą. Całość ucieramy bardzo dokładnie. Do wymieszanych składników dodajemy ubite białko. Wszystkie składniki bardzo delikatnie mieszamy.



Krok 3

Tak przygotowany przez nas farsz dokładnie rozprowadzamy na jednej z części cielęciny. Po wykonaniu tej czynności zwijamy mięso w roladkę, owijamy nitką aby się nie rozleciało.



Krok 4

Przygotowaną potrawę umieszczamy w brytfannie, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i 50 minut czekamy, aż mięso się zarumieni. Gdy tak się stanie, całość polewamy bulionem i pieczemy przez 2 godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.