Tarta z musem jeżynowym

Łatwa w przygotowaniu słodka tarta, którą możemy przygotować na każdą okazję. Jest bardzo pyszna. Idealnie sprawdzi się na urodziny lub inne przyjęcie.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 375 g mąki
  • - 1 łyżka cukru pudru
  • - 1/4 łyżeczki soli
  • - 150 g zimnego, posiekanego masła
  • - 5-7 łyżek zimnej wody
  • - 2 łyżeczki soku z cytryny
  • - 1 jajko

Nadzienie:

  • - 3 łyżki mąki
  • - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • - 200 g cukru pudru
  • - 1 łyżka cukru waniliowego
  • - 800 g świeżych jeżyn

Dodatkowo:

  • - 1 jajko
  • - 1 łyżka wody
  • - ¼ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę, cukier puder i sól mieszamy w misce. Dodajemy zimne masło i zagniatamy do uzyskania drobnych kawałeczków. Dodajemy 5 łyżek wody, sok z cytryny, jajko i całość zagniatamy. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dodajemy jeszcze wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.



Krok 2

2/3 ciasta cienko rozwałkowujemy, podsypując w trakcie odrobiną mąki. Przekładamy na formę do tarty. Dociskamy ciasto do boków, nadmiar z boków odcinamy, ale zostawiamy ok 0,5 cm poza formą. Spód nakłuwamy widelce. Wstawiamy ciasto do lodówki.



Krok 3

Nastawiamy piekarnika na 200 stopni C. Mąkę z cukrem mieszamy w misce. Jeżyny oczyszczamy i dodajemy do miski. Przekładamy jeżyny na spód tarty. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w grube paski. Układamy je na wierzchu tarty. Brzegi dociskamy widelce, aby się skleiły.



Krok 4

Jajko roztrzepujemy z wodą i solą. Smarujemy mieszanką ciasto z wierzchu. Wkładamy gotowe ciasto do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C. Pieczemy przez 55 minut jeszcze. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na 30 minut. Podajemy wystudzone.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.