Łatwa w przygotowaniu słodka tarta, którą możemy przygotować na każdą okazję. Jest bardzo pyszna. Idealnie sprawdzi się na urodziny lub inne przyjęcie.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę, cukier puder i sól mieszamy w misce. Dodajemy zimne masło i zagniatamy do uzyskania drobnych kawałeczków. Dodajemy 5 łyżek wody, sok z cytryny, jajko i całość zagniatamy. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dodajemy jeszcze wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
2/3 ciasta cienko rozwałkowujemy, podsypując w trakcie odrobiną mąki. Przekładamy na formę do tarty. Dociskamy ciasto do boków, nadmiar z boków odcinamy, ale zostawiamy ok 0,5 cm poza formą. Spód nakłuwamy widelce. Wstawiamy ciasto do lodówki.
Nastawiamy piekarnika na 200 stopni C. Mąkę z cukrem mieszamy w misce. Jeżyny oczyszczamy i dodajemy do miski. Przekładamy jeżyny na spód tarty. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w grube paski. Układamy je na wierzchu tarty. Brzegi dociskamy widelce, aby się skleiły.
Jajko roztrzepujemy z wodą i solą. Smarujemy mieszanką ciasto z wierzchu. Wkładamy gotowe ciasto do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni C. Pieczemy przez 55 minut jeszcze. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na 30 minut. Podajemy wystudzone.
Dodaj komentarz