Grillowany ozór wołowy

Grillowany ozór wołowy to ciekawa propozycja na sezon grillowy. Ozór jest mięsem chudym i bardzo smacznym - warto wypróbować ten przepis!

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja, Sezam,

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja, Sezam,


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 ozorki wieprzowe,
  • -3 liście laurowe,
  • -5 kulek ziela angielskiego,
  • -1 łyżka soli
  • - 1 pęczek szczypiorku,
  • -1 łyżka sezamu

Marynata:

  • -1 cebula,
  • -1 łyżeczka kolorowego pieprzu,
  • -2 łyżki oleju sezamowego,
  • -2 łyżki sosu sojowego,
  • -sok z 1 limonki,
  • -½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Ozorki oczyszczamy, wycinamy gruczoły ślinowe, myjemy i moczymy około godziny, a następnie gotujemy z liśćmi laurowymi i solą do miękkości. Odcedzamy i studzimy.



Krok 2

Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Ozorki kroimy na plasterki i nacieramy je marynatą. Odstawiamy na godzinę.



Krok 3

Grillujemy na rozgrzanym ruszcie po 2 minuty z każdej strony. (Ozorki kładziemy na folii aluminiowej by zbytnio się nie przypaliły)



Wskazówki

Podajemy posypane sezamem i siekanym szczypiorkiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.