Grochówka jest jedną z bardziej znanych, pożywnych zup. Wyśmienite danie o niepowtarzalnym aromacie. Znane wszystkim i bardzo lubiane.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowujemy bulion: obieramy warzywa (oprócz ziemniaków), które następnie kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i lekko smażymy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Gotujemy przez 75 minut.
Groch moczymy w zimnej wodzie przez 5 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę. Groch dodajemy do bulionu razem z liśćmi laurowymi i kulkami ziela angielskiego. Gotujemy ok. 30 minut.
Boczek kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Następnie razem z boczkiem dodajemy do garnka z grochem.
Zupę doprawiamy do smaku i gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki i boczek będą miękkie, a groch rozgotuje się. Po tym czasie do zupy dodajemy kiełbasę w całości lub pokrojoną w grubsze plastry.
Dodaj komentarz