Szaszłyki z krewetkami to sposób na szaszłyki w zupełnie innym wydaniu. Krewetki są bardzo delikatne i smaczne. Idealnie pasują do ostrzejszych sosów.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Skorupiaki
Krewetki rozmrażamy w lodówce. Możemy, aby było szybciej włożyć je do chłodnej wody i rozmrażać w temperaturze pokojowej przez około 20 minut. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
Wrzucamy krewetki do miski i solimy. Chili drobno siekamy, ale wcześniej usuwamy pestki. Dodajemy chili i posiekaną natkę pietruszki. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy 5 łyżek oliwy. Mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.
Krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków tak, by przekłuć każdą krewetkę w dwóch miejscach. Grillujemy na patelni grillowej na bardzo dużym ogniu i rozgrzanej patelni. Z każdej strony około 3-5 minut.
Dodaj komentarz