Szaszłyki z krewetkami

Szaszłyki z krewetkami to sposób na szaszłyki w zupełnie innym wydaniu. Krewetki są bardzo delikatne i smaczne. Idealnie pasują do ostrzejszych sosów.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Skorupiaki

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g mrożonych krewetek tygrysich
  • - 6-8 ząbków czosnku
  • - 1 pęczek natki pietruszki
  • - 2-3 papryczek chili
  • - 1/3 łyżeczki soli lub do smaku
  • - 5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki rozmrażamy w lodówce. Możemy, aby było szybciej włożyć je do chłodnej wody i rozmrażać w temperaturze pokojowej przez około 20 minut. Osuszyć ręcznikiem papierowym.



Krok 2

Wrzucamy krewetki do miski i solimy. Chili drobno siekamy, ale wcześniej usuwamy pestki. Dodajemy chili i posiekaną natkę pietruszki. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy 5 łyżek oliwy. Mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę.



Krok 3

Krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków tak, by przekłuć każdą krewetkę w dwóch miejscach. Grillujemy na patelni grillowej na bardzo dużym ogniu i rozgrzanej patelni. Z każdej strony około 3-5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.