Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Ze śmietanką
Składniki zalewy połącz w rondelku, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min.
Gruszki obierz, pozostawiając ogonek. Spód gruszek podetnij tak, by stały stabilnie i umieść je w płynie. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 20-30 min, obracając gruszki co ok. 5 minut przy pomocy łyżki cedzakowej, aby równomiernie nabrały koloru. Gruszki powinny być ugotowane, ale jędrne. Ostudź do temperatury pokojowej, od czasu do czasu obracając je w płynie. Gdy ostygną, wstaw do lodówki na min 4h, a najlepiej na całą noc.
Gruszki wyjmij z płynu i pokrój każdą z nich na 4-5 plastrów. Płyn doprowadź do wrzenia i zredukuj do połowy tak, by powstał lekki syrop, a następnie ostudź go do temperatury pokojowej.
Schłodzoną wcześniej śmietankę połącz z mascarpone, cukrem pudrem, ekstraktem z wanilii i miksuj do uzyskania gęstej bitej śmietany (ok. 5-7 min.). Kremem przełóż plasterki gruszek, ustaw je na talerzu, oprósz cukrem pudrem i udekoruj kleksami winnego syropu. Podawaj od razu. Smacznego!
Przed ubijaniem śmietankę należy schłodzić przez min. 12h w temperaturze poniżej 6°C.
Dodaj komentarz