Gruszki w winie z waniliowym kremem

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • zalewa do gruszek:
  • 3 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • ½ szklanki cukru
  • 6 cm pasek skórki z pomarańczy
  • ½ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 twarde, dojrzałe gruszki
  • 125 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 3 łyżki sera mascarpone Mlekpol
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

Krok 1

Składniki zalewy połącz w rondelku, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 min.



Krok 2

Gruszki obierz, pozostawiając ogonek. Spód gruszek podetnij tak by stały stabilnie i umieść je w płynie. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 20-30 min, obracając gruszki co ok. 5 minut przy pomocy łyżki cedzakowej, aby równomiernie nabrały koloru. Gruszki powinny być ugotowane, ale jędrne. Ostudź do temperatury pokojowej, od czasu do czasu obracając je w płynie. Gdy ostygną, wstaw do lodówki na min 4h, a najlepiej na całą noc.



Krok 3

Gruszki wyjmij z płynu i pokrój każdą z nich na 4-5 plastrów. Płyn doprowadź do wrzenia i zredukuj do połowy tak, by powstał lekki syrop, a następnie ostudź do temperatury pokojowej.



Krok 4

Schłodzoną wcześniej śmietankę połącz z mascarpone, cukrem pudrem, ekstraktem z wanilii i miksuj do uzyskania gęstej bitej śmietany (ok. 5-7 min.). Przed ubijaniem śmietankę należy schłodzić przez min. 12h w temperaturze poniżej 6OC. Kremem przełóż plasterki gruszek, ustaw je na talerzu, oprósz cukrem pudrem i udekoruj kleksami winnego syropu. Podawaj.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.