Grzybowa z suszonych grzybów

Grzybowa z suszonych grzybów sprawdzi się idealnie poza sezonem grzybowym, kiedy mamy ochotę na leśne smaki na talerzu. Jest to również potrawa, którą możemy podać na wigilijnym stole.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g suszonych grzybów
  • 150 g pieczarek
  • 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietanki UHT Łaciata 12%
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 3 ziemniaki
  • 1 natka koperku
  • 2 cebule
  • 5 łyżek masła Łaciate
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1/4 natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby suszone zalej gorącą wodą i mocz przez noc.



Krok 2

Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, a potem zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa zalej w garnku bulionem i zagotuj. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone, osączone grzyby suszone (wody z moczenia nie wylewaj) i pieczarki, przypraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem 10 minut.



Krok 3

Po tym czasie przełóż zawartość patelni do garnka z warzywami i wszystko razem duś jeszcze ok. 25 minut. Dodaj posiekany drobno koperek, wodę z moczenia grzybów i śmietankę. Duś jeszcze 10 minut. Udekoruj koperkiem i listkami natki pietruszki. Smacznego!



Dodaj komentarz

2 opublikowane komentarze

KUCHARECZKA

Opublikowany: 2018-03-18 22:08:00

Rewelacja!

Załącznik 0

Odpowiedz

Katarzyna

Opublikowany: 2018-12-19 21:14:00

Pyszności

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.