Gulasz wołowy z jabłkami

Aromatyczny, pachnący ziołami, podany ze złocistymi pieczonymi ziemniakami. Jabłka delikatnie załamują smak mięsa i wprowadzają delikatną słodycz. Całość znika z talerzy zdecydowanie szybciej niż się gotuje!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g mięsa wołowego (np. łopatki),
  • - 2 cebule,
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - 2 jabłka,
  • - ½ czerwonej papryki,
  • - 1 łyżeczka rozmarynu,
  • - 2 liście laurowe,
  • - 2 kulki ziela angielskiego,
  • - ½ łyżeczki soli,
  • - ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • - ¼ łyżeczki pieprzu czarnego,
  • - 2 szklanki wody,
  • - ¼ szklanki wina,
  • - ½ kg ziemniaków,
  • - 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Mięso kroimy w małą kostkę. Tłuste części odkrawamy i topimy na patelni. Kiedy tłuste mięso zacznie się zarumieniać dodajemy pokrojoną wołowinę i całość smażymy, aż do zezłocenia. Mięso przekładamy do garnka.



Krok 2

Obieramy i kroimy drobno czosnek i cebulę, następnie delikatnie podsmażamy je na patelni po mięsie, a potem dodajemy do garnka z mięsem.



Krok 3

Ścieramy na tarce jabłka i dodajemy do garnka – całość zalewamy wodą, dodajemy wino, pokrojoną w kostkę paprykę, liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, sól, pieprz ziołowy i czarny. Dusimy ok. 2 godziny, aż mięso całkiem zmięknie.



Krok 4

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na półksiężyce. Mieszamy z olejem i pieczemy w temperaturze 200 stopni do zezłocenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.