Pizza marchewkowa

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 150 ml purée z marchewki
  • 100 ml ciepłej wody
  • 100 ml ciepłego mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła Łaciate
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry

Dodatki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 25-30 dag pieczarek
  • 4-5 łyżek ketchupu
  • 15-20 dag startego, żółtego sera
  • 15 dag kiełbasy suchej z szynki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuścić z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem i wodą, połączyć z mąką. Następnie dodać sól, purée z marchewki i rozpuszczone, przestudzone masło, wyrabiać około 5 minut.





Krok 2

Pod koniec dodać przyprawę curry, przyprawę bałkańską i siemię lniane. Wyrabiać następne 5 minut. Cisto przykryć i pozostawić na 20-25 minut do wyrośnięcia.





Krok 3

Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Przyprawić solą i pieprzem.





Krok 4

Z wyrośniętego ciasta uformować pizzę, przykryć ściereczką, odłożyć na 10 minut ( z tej ilości ciasta wyjdą 2 pizze o średnicy 30 cm). Następnie polać ketchupem i posypać odrobiną żółtego sera.





Krok 5

Ułożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, wyłożyć pieczarki i posypać resztą sera.





Krok 6

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 15 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.