Drożdże rozpuścić z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem i wodą, połączyć z mąką. Następnie dodać sól, purée z marchewki i rozpuszczone, przestudzone masło, wyrabiać około 5 minut.
Pod koniec dodać przyprawę curry, przyprawę bałkańską i siemię lniane. Wyrabiać następne 5 minut. Cisto przykryć i pozostawić na 20-25 minut do wyrośnięcia.
Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Przyprawić solą i pieprzem.
Z wyrośniętego ciasta uformować pizzę, przykryć ściereczką, odłożyć na 10 minut ( z tej ilości ciasta wyjdą 2 pizze o średnicy 30 cm). Następnie polać ketchupem i posypać odrobiną żółtego sera.
Ułożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę, wyłożyć pieczarki i posypać resztą sera.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 15 minut.
Dodaj komentarz