Szaszłyki z drobiowego mięsa mielonego z dodatkiem sosu śmietankowego

Szaszłyczki to ciekawy pomysł na obiad. W lecie można również przyrządzić je na grillu, czy zabrać ze sobą jako przekąskę w podróż.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 650 g drobiowego mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

Sos:

  • 300 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kopru posiekanego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Obieramy czosnek i rozdrabniamy. Siekamy drobno liście pietruszki.



Krok 2

Mięso mielone zagniatamy z pokrojoną cebulą, pietruszką, czosnkiem, solą, pieprzem i musztardą. Z mięsa formujemy wałki (grubość ok. 3 cm) i nadziewamy na patyczki do szaszłyków.



Krok 3

Szaszłyki rozmieszczamy na folii aluminiowej na ruszcie piekarnika i opiekamy do uzyskania barwy brązowej z obu stron (czas ok. 15-20 min).



Krok 4

Obieramy i rozdrabniamy czosnek, następnie mieszamy go ze śmietanką Łaciatą, majonezem, solą, pieprzem, koperkiem i ziołami prowansalskimi. Sos podajemy razem z szaszłykami.



Wskazówki

Dla wyraźniejszego smaku, mięso z dodatkiem ulubionych przypraw można zamarynować dzień przed gotowaniem

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.