Szaszłyczki to ciekawy pomysł na obiad. W lecie można również przyrządzić je na grillu, czy zabrać ze sobą jako przekąskę w podróż.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Obieramy czosnek i rozdrabniamy. Siekamy drobno liście pietruszki.
Mięso mielone zagniatamy z pokrojoną cebulą, pietruszką, czosnkiem, solą, pieprzem i musztardą. Z mięsa formujemy wałki (grubość ok. 3 cm) i nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
Szaszłyki rozmieszczamy na folii aluminiowej na ruszcie piekarnika i opiekamy do uzyskania barwy brązowej z obu stron (czas ok. 15-20 min).
Obieramy i rozdrabniamy czosnek, następnie mieszamy go ze śmietanką Łaciatą, majonezem, solą, pieprzem, koperkiem i ziołami prowansalskimi. Sos podajemy razem z szaszłykami.
Dla wyraźniejszego smaku, mięso z dodatkiem ulubionych przypraw można zamarynować dzień przed gotowaniem
Dodaj komentarz