Gulasz z cielęciny

Gulasz cielęcy jest zdecydowanie delikatniejszy i mniej kaloryczny, niż jego wieprzowy odpowiednik. Danie jest idealne w połączeniu z kaszą lub ziemniakami i stanowi smaczny i zdrowy posiłek, polecany szczególnie na rodzinne obiady.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 600 g cielęciny,
  • -2 marchewki,
  • -1 cebula,
  • -6 suszonych prawdziwków,
  • -1 opakowanie przyprawy do gulaszu,
  • -10 sztuk ziela angielskiego,
  • -1 łyżka soli,
  • -1 łyżka pieprzu,
  • -6 liści laurowych,
  • -6 łyżek oleju,
  • -1 szklanka wody

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do niego przyprawę do gulaszu i smażymy na patelni na oleju. Kroimy również cebulę i razem z mięsem smażymy ją przez 8 minut.



Krok 2

W garnku gotujemy szklankę wody z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i marchwią pokrojoną w kostkę.



Krok 3

Tak przygotowane mięso umieszczamy w garnku i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut.



Krok 4

Podsmażamy na maśle prawdziwki i dodajemy je do mięsa. Całość przyprawiamy i dusimy jeszcze przez 1 godzinę.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.