Żeberka wieprzowe duszone z białym winem

Żeberka wieprzowe duszone polane białym winem to łatwe w przygotowaniu danie i jednocześnie tanie. Proste, a smakuje wyśmienicie. Polecane dla każdego.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg żeberek wieprzowych
  • - 2 liście laurowe
  • - 4 ziarna ziela angielskiego
  • - 4 łyżki oleju do smażenia
  • - 1 szklanka wody
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka słodkiej papryki
  • - 1 łyżka czosnku granulowanego
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
  • - 1 szklanka białego wina
  • - 1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka nacieramy dokładnie przyprawami i odstawiamy na 30 minut.



Krok 2

Rozgrzewamy olej na patelni, następnie smażymy na nim żeberka. Co jakiś czas żeberka polewamy białym winem i smażymy do momentu, aż osiągną ładny, złoty kolor.



Krok 3

Następnie dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem przez kolejne 90 minut.



Krok 4

Można przyozdobić rozmarynem. Gdy żeberka będą już wystarczająco miękkie, odparowujemy wodę i smażymy jeszcze na patelni przez ok. 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.