Gulasz z dynią i ziemniakami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 70 dag mięsa wieprzowego
  • 30 dag dyni
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 7-8 ziela angielskiego
  • 1,5 szkl. bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 36%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • Sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami, pokroić w kostkę.



Krok 2

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć na patelnię z rozgrzanym smalcem, lekko zrumienić, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie wlać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie, przykryć i gotować.



Krok 3

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i razem z obranymi ziemniakami pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na rozgrzanej oliwie.



Krok 4

Po upływie pół godziny gotowania mięsa dodać ziemniaki z papryką i dusić.



Krok 5

10 minut przed końcem wsypać pokrojoną dynię i gotować do miękkości.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.