Kurczak słodko-pikantny

Tak podane i przygotowane danie może posłużyć nam zarówno na obiad, jak i na kolację. Można je jeść samodzielnie. Można podać z ryżem lub ziemniakami. W każdej postaci sprawdzi się idealnie.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 filety z kurczaka
  • - 4 łyżki oleju
  • - 2 łyżki masła
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Sos:

  • - 1 szklanka suszonych moreli
  • - 1/4 szklanki rodzynek
  • - 2 pokrojone cebule
  • - 1 puszka pomidorów
  • - 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • - 2 łyżki miodu
  • - 1/2 posiekanej papryczki chili
  • - 1 łyżeczka imbiru
  • - 4 liście laurowe

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Przygotowanie sosu: morele kroimy na mniejsze kawałki. Do rondla wkładamy wszystkie składniki sosu i dusimy 15 minut.



Krok 2

Umyte i osuszone filety kroimy na małe kawałki, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Olej rozgrzewamy na patelni i dodajemy do niego masło. Smażymy mięso do czasu, aż się przyrumieni.



Krok 3

Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.



Wskazówki

Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.