Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja
Ze śmietanką
Umyte i osuszone mięso wołowe pokroić w poprzek włókien. Zbić tłuczkiem przez folię tak, aby powstały cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem.
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
Do mięsa mielonego dodać bułkę, zmiażdżony ząbek czosnku, posiekany por i tymianek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić.
Na przygotowane mięso wołowe wyłożyć mielone, wyrównać, zwinąć roladki, spiąć wykałaczkami. Następnie obtoczyć w mące i zrumienić ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym smalcem.
Rumiane roladki przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dodać liść laurowy, posiekany czosnek, odrobinę sosu sojowego i dusić do miękkości. Miękkie roladki wyjąć z wywaru, usunąć wykałaczki.
Do sosu wlać śmietaną wymieszaną z mieloną papryką, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Roladki podawać z sosem i surówką.
Dodaj komentarz