Roladki wołowe nadziewane mielonym mięsem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Soja

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg pieczeni wołowej
  • 35-40 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 mały por
  • ½ łyżeczki posiekanego tymianku
  • ¼ czerstwej bułki
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 30%
  • ¼ łyżeczki mielonej papryki
  • Smalec
  • Mąka

Przygotowanie

Krok 1

Umyte i osuszone mięso wołowe pokroić w poprzek włókien. Zbić tłuczkiem przez folię tak, aby powstały cienkie płaty, oprószyć solą i pieprzem.



Krok 2

Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.



Krok 3

Do mięsa mielonego dodać bułkę, zmiażdżony ząbek czosnku, posiekany por i tymianek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić.



Krok 4

Na przygotowane mięso wołowe wyłożyć mielone, wyrównać, zwinąć roladki, spiąć wykałaczkami. Następnie obtoczyć w mące i zrumienić ze wszystkich stron na patelni z rozgrzanym smalcem.



Krok 5

Rumiane roladki przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dodać liść laurowy, posiekany czosnek, odrobinę sosu sojowego i dusić do miękkości. Miękkie roladki wyjąć z wywaru, usunąć wykałaczki.



Krok 6

Do sosu wlać śmietaną wymieszaną z mieloną papryką, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.



Wskazówki

Roladki podawać z sosem i surówką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.