Klasyczny hummus, to pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, sezamu, soku z cytryny, oliwy i wody. Jednak ciecierzycę można z powodzeniem zastąpić innym warzywem, na przykład dynią i uzyskać ciekawą smakowo odmianę potrawy. Przepis pochodzi z Libanu i dużo łatwiej go wykonać niż klasyczny hummus.
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Sezam
Wegetariańskie
Nastaw piekarnik na 180°C. Dynię Hokkaido pokrój w cząstki, posmaruj oliwą i piecz w piekarniku przez 25-30 minut.
Czosnek przełóż przez praskę. Lekko schłodzoną, pieczoną dynię zmiksuj z dodatkiem pozostałych składników.
Gotowy hummus dopraw solą i miodem. Podawaj na płytkiej miseczce. Hummus udekoruj prażonymi ziarnami sezamu, ostrą papryką i drobno posiekanymi listkami świeżej kolendry. Smacznego!
Dodaj komentarz