Hummus – pasta z dyni Hokkaido

Klasyczny hummus, to pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, sezamu, soku z cytryny, oliwy i wody. Jednak ciecierzycę można z powodzeniem zastąpić innym warzywem, na przykład dynią i uzyskać ciekawą smakowo odmianę potrawy. Przepis pochodzi z Libanu i dużo łatwiej go wykonać niż klasyczny hummus.

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg dyni (jest słodsza od zwykłej)
  • Sok z całej cytryny
  • 1-2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • ¼ szklanki jasnej tahini
  • ½ łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-4 łyżki oliwy

Dodatkowo

  • Do dekoracji: biały sezam, posiekane liście kolendry, ostra papryka w proszku

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Dynię Hokkaido kroimy w cząstki, smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku przez 25-30 minut.



Krok 2

Lekko schłodzoną, pieczoną dynię miksujemy z dodatkiem pozostałych składników.



Krok 3

Gotowy hummus doprawiamy solą i miodem. Podajemy na płytkiej miseczce. Hummus dekorujemy prażonymi ziarnami sezamu, ostrą papryką i drobno posiekanymi listkami świeżej kolendry.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.