Hummus – pasta z dyni Hokkaido

Klasyczny hummus, to pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, sezamu, soku z cytryny, oliwy i wody. Jednak ciecierzycę można z powodzeniem zastąpić innym warzywem, na przykład dynią i uzyskać ciekawą smakowo odmianę potrawy. Przepis pochodzi z Libanu i dużo łatwiej go wykonać niż klasyczny hummus.

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg dyni Hokkaido
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki jasnej pasty tahini
  • ½ łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-4 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny

Dodatkowo

  • biały sezam
  • liście kolendry
  • mielona ostra papryka

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180°C. Dynię Hokkaido pokrój w cząstki, posmaruj oliwą i piecz w piekarniku przez 25-30 minut.



Krok 2

Czosnek przełóż przez praskę. Lekko schłodzoną, pieczoną dynię zmiksuj z dodatkiem pozostałych składników.



Krok 3

Gotowy hummus dopraw solą i miodem. Podawaj na płytkiej miseczce. Hummus udekoruj prażonymi ziarnami sezamu, ostrą papryką i drobno posiekanymi listkami świeżej kolendry. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.