Indyjskie samosy z ciasta filo

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 300g ciasta filo
  • 4 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 ziemniaków
  • 90 g groszku
  • 1 papryczka chili
  • 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki umyj i gotuj w mundurkach do miękkości, po ostygnięciu pokrój razem z cebulą w drobną kostkę. Przygotuj groszek - z puszki lub gotowany.



Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, utrzymując średni ogień dodaj nasiona kolendry i smaż do momentu, kiedy lekko się przyrumienią. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i imbir, podsmażaj przez kolejne 5 minut. Dodaj ugotowane ziemniaki. Całość smaż przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmij patelnię z ognia. Dodaj garam masale, sok z cytryny, sól i kolendrę.



Krok 3

Ciasto rozwiń i podziel na płaty, pędzelkiem posmaruj każdy płat tylko z jednej strony, cienką warstwą roztopionego masła. Warstwy nakładaj na siebie tak, aby masło znajdowało się pomiędzy nimi. Na koniec złóż wszystkie warstwy i lekko dociśnij je dłońmi. Podziel ciasto na równej wielkości kwadraty. Chwyć kwadrat w dłoń i uformuj rulon, nałóż nadzienie. Przed sklejeniem brzegi ciasta zwilż letnią wodą. Zagnij ostatni koniec rożka, formując trójkąt.



Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 180 ºC ( grzanie góra – dół). Gotowe samosy przełóż na wyłożoną papierem blachę i wstaw na środkową półkę. Piecz ok. 30 min, aż staną się jasno brązowe.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.