Ziemniaki umyj i gotuj w mundurkach do miękkości, po ostygnięciu pokrój razem z cebulą w drobną kostkę. Przygotuj groszek - z puszki lub gotowany.
Na patelni rozgrzej olej, utrzymując średni ogień dodaj nasiona kolendry i smaż do momentu, kiedy lekko się przyrumienią. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i imbir, podsmażaj przez kolejne 5 minut. Dodaj ugotowane ziemniaki. Całość smaż przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmij patelnię z ognia. Dodaj garam masale, sok z cytryny, sól i kolendrę.
Ciasto rozwiń i podziel na płaty, pędzelkiem posmaruj każdy płat tylko z jednej strony, cienką warstwą roztopionego masła. Warstwy nakładaj na siebie tak, aby masło znajdowało się pomiędzy nimi. Na koniec złóż wszystkie warstwy i lekko dociśnij je dłońmi. Podziel ciasto na równej wielkości kwadraty. Chwyć kwadrat w dłoń i uformuj rulon, nałóż nadzienie. Przed sklejeniem brzegi ciasta zwilż letnią wodą. Zagnij ostatni koniec rożka, formując trójkąt.
Rozgrzej piekarnik do 180 ºC ( grzanie góra – dół). Gotowe samosy przełóż na wyłożoną papierem blachę i wstaw na środkową półkę. Piecz ok. 30 min, aż staną się jasno brązowe.
Dodaj komentarz