Indyk z groszkiem

Danie smaczne i oryginalne. Nadaje się na duże rodzinne przyjęcie. Łączy w sobie walory smakowe i zdrowotne. Ładnie prezentuje się na stole zachęcając swym aromatem.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
  • 250 g zielonego groszku (może być z puszki)
  • 200 g szparagów zielonych
  • 1/4 litra śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 8 liści mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki pesto bazyliowego (gotowego)

Przygotowanie

Krok 1

Indyka wkładamy do naczynia ze Śmietanką Łaciatą zmieszaną z sokiem z cytryny. Odkładamy na 15 minut.



Krok 2

Szparagi gotujemy przez około 6-8 minut. Groszek z puszki chwilę gotujemy, okolo 3 minuty.



Krok 3

Indyka wyjmujemy ze śmietanki i nacieramy solą oraz pieprzem. Następnie smażymy na dwóch łyżkach oliwy na złoto z obydwu stron.



Krok 4

Indyka podajemy naciętego od góry nożem w kilku miejscach. Do utworzonych nacięć wkładam po pół łyżeczki pesto bazyliowego. Indyka podajemy na groszku zmieszanym z pokrojonymi szparagami. Ozdabiamy liśćmi mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.