Azjatycki smażony ryż z kurczakiem, ananasem i warzywami. Świetnie smakuje i efektownie wygląda - głównie dzięki serwowaniu w wydrążonym ananasie. Oczywiście ta forma podania jest opcjonalna. Wielbiciele połączeń słodko-ostrych mogą dodać do dania posiekaną papryczkę chili.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze, Soja
Bez laktozy
Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki kurkumy (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Przełożyć do miseczki lub głębokiego talerza i ostudzić.
Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć z obu stron, skropić sokiem z limonki. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i usmażyć kurczaka. Przestudzić, a następnie pokroić w plastry.
Marchewkę obrać, paprykę umyć. Oba warzywa pokroić w drobną kostkę. Dymkę pokroić w piórka. Szczypiorek posiekać.
Ananasa przekroić na pół i wyciąć z wnętrza miąższ. Z ½ miąższu usunąć twardy środek, resztę pokroić w kostkę. Pozostałą połowę odłożyć do lodówki i zużyć np. do sałatki ze szpinakiem, ananasem i serem blue.
Na patelni lub w woku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, marchewkę i paprykę. Smażyć na dużym ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Na patelnię dodać kurczaka, ananasa, ryż i szczypiorek. Smażyć 3 minuty. Dodać sos rybny, odparować, a następnie dodać sos sojowy. Ryż przesunąć na bok patelni, w wolnym miejscu wbić jajko i delikatnie mieszać, aż się zetnie. Wymieszać z resztą dania.
Smażony ryż przełożyć do wydrążonych połówek ananasa lub na talerze. Przed podaniem skropić sokiem z limonki.
Dodaj komentarz