Jabłka pieczone z bakaliami

Autor:

Monika Och

Jabłka dokładnie umyć, osuszyć, ściąć z nich wierzchy, wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Gniazdka nasienne wyrzucić a pozostałą część z jabłek pokroić w kostkę, wymieszać z bakaliami i miodem. Jabłka napełnić (kopiasto), ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 30-40 minut w 180 stopniach. Podawać ciepłe.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Fit

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 średnie jabłka
  • 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki pokrojonych suszonych śliwek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • Szczypta mielonego cynamonu
  • Sok z cytryny

Przygotowanie


Jabłka dokładnie umyć, osuszyć, ściąć z nich wierzchy, wydrążyć gniazda nasienne.



Krok 2

Jabłka skropić sokiem wyciśniętym z cytryny.



Krok 3

Gniazdka nasienne wyrzucić a pozostałą część z jabłek pokroić w kostkę, wymieszać z bakaliami i miodem.



Krok 4

Jabłka napełnić (kopiasto), ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 30-40 minut w 180°C.



Krok 5

Podawać ciepłe.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.