JABŁKA SMAŻONE W CIEŚCIE

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 1/2 kg jabłek
  • 25 dkg mąki
  • 1/4 litra wody
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wodę i żółtka, dokładnie wyrabiamy łyżką. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta. Jabłka obieramy, kroimy w plastry grubości 1 cm, wycinamy gniazda nasienia.



Krok 2

Każdy kawałek jabłka wbijamy na widelec, zanurzamy w cieście, następnie kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na jasnozłoty kolor. Po zdjęciu z patelni posypujemy np. cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.