Jabłka w cieście naleśnikowym

Jabłka smażone w cieście naleśnikowym to pomysł na szybki i smaczny deser lub podwieczorek, którego przygotowanie nie wymaga wykorzystania wielu składników. Z pewnością posmakuje zwłaszcza dzieciom. Można serwować z gałką lodów waniliowych.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 100 g mąki pszennej,
  • - 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej.
  • - 200 ml mleka Łaciate,
  • - 4 duże jabłka,
  • - 2 duże jajka,
  • - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • - ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • - olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia,
  • - cukier puder z cynamonem do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

W misce zmiksować mąkę pszenną, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.



Krok 2

Jabłka obrać i pokroić w plastry. Przy pomocy nożyka lub wykrawacza wyciąć gniazda nasienne.



Krok 3

Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane.



Krok 4

Plastry jabłka zamaczać w cieście naleśnikowym, a następnie kłaść na patelnię na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor, a następnie odsączyć na ręczniku z nadmiaru tłuszczu.



Krok 5

Przełożyć na talerz i serwować posypane cukrem pudrem z cynamonem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.