Jabłka smażone w cieście naleśnikowym to pomysł na szybki i smaczny deser lub podwieczorek, którego przygotowanie nie wymaga wykorzystania wielu składników. Z pewnością posmakuje zwłaszcza dzieciom. Można serwować z gałką lodów waniliowych.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
W misce zmiksować mąkę pszenną, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Odstawić na bok.
Jabłka obrać i pokroić w plastry. Przy pomocy nożyka lub wykrawacza wyciąć gniazda nasienne.
Na dużej patelni rozgrzać masło lub olej.
Plastry jabłka zamaczać w cieście naleśnikowym, a następnie kłaść na patelnię na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor, a następnie odsączyć na ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Przełożyć na talerz i serwować posypane według uznania - cukrem pudrem z cynamonem lub cukrem w krysztale do oprószenia.
Dodaj komentarz