Babka z rodzynkami

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag mąki ziemniaczanej
  • 12 dag kaszy manny
  • 15 dag cukru
  • 10 dag margaryny
  • 2 jajka
  • ½ szkl. mleka Łaciate
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Aromat pomarańczowy
  • 20 dag rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • Lukier-gotowy

Przygotowanie

Krok 1

Jajka utrzeć z cukrem i połączyć z utarta margaryną. Cały czas miksując dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, następnie kasze mannę, mleko i aromat. Wszystko razem utrzeć na pulchną masę i dodać namoczone w rumie rodzynki. Wymieszać.



Krok 2

Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.



Krok 3

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąc z formy i polać lukrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.