Dla zwolenników ciasta marchewkowego w urozmaiconej wersji i na słodko.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Ze śmietanką
Nagrzewamy piekarnik do 175 °C.
Przygotowujemy spód: całe jajka wraz z cukrem pudrem przekładamy do miski i ubijamy przez 7 minut na wysokich obrotach miksera (jajka powinny podwoić swoją objętość i wyraźnie zgęstnieć). Orzechy i marchewkę umieszczamy w mikserze, rozdrabniamy. Dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy rękoma na jednolitą masę. Na samym końcu dokładamy ubite jajka i delikatnie mieszamy. Wylewamy na spód formy. Pieczemy 30 minut.
Wszystkie składniki na masę serową miksujemy. Gotową masę nakładamy na upieczone i wystudzone ciasto marchewkowe.
Umieszczamy ponownie formę w piekarniku nagrzanym do 175 °C i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 °C i pieczemy jeszcze przez godzinę. Uchylamy lekko drzwiczki piekarnika, ciasto wyjmujemy dopiero jak całkowicie wystygnie.
Przygotowujemy polewę karmelową: cukier umieszczamy w rondlu i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy się rozpuści dodajemy śmietankę Łaciatą oraz masło. Dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy szczyptę soli.
Upieczone i wystudzone ciasto oblewamy karmelem oraz posypujemy orzechami. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy gdy się schłodzi. Smacznego!
Dodaj komentarz