Sernik na spodzie marchewkowym z karmelem

Dla zwolenników ciasta marchewkowego w urozmaiconej wersji i na słodko.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Spód:

  • 200 g obranej i startej marchewki
  • 200 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 średniej wielkości jajka
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 100 ml oleju roślinnego

Masa serowa:

  • 600 g tłustego twarogu Mazurski Smak
  • 500 g sera mascarpone Mlekpol
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 średniej wielkości jajek
  • 85 ml Śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa:

  • 100 g brązowego cukru
  • 25 g masła Łaciate
  • 75 ml Śmietanki UHT Łaciata 30%
  • szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 175 °C.



Krok 2

Przygotowujemy spód: całe jajka wraz z cukrem pudrem przekładamy do miski i ubijamy przez 7 minut na wysokich obrotach miksera (jajka powinny podwoić swoją objętość i wyraźnie zgęstnieć). Orzechy i marchewkę umieszczamy w mikserze, rozdrabniamy. Dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy rękoma na jednolitą masę. Na samym końcu dokładamy ubite jajka i delikatnie mieszamy. Wylewamy na spód formy. Pieczemy 30 minut.



Krok 3

Wszystkie składniki na masę serową miksujemy. Gotową masę nakładamy na upieczone i wystudzone ciasto marchewkowe.



Krok 4

Umieszczamy ponownie formę w piekarniku nagrzanym do 175 °C i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 °C i pieczemy jeszcze przez godzinę. Uchylamy lekko drzwiczki piekarnika, ciasto wyjmujemy dopiero jak całkowicie wystygnie.



Krok 5

Przygotowujemy polewę karmelową: cukier umieszczamy w rondlu i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy się rozpuści dodajemy śmietankę Łaciatą oraz masło. Dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy szczyptę soli.



Krok 6

Upieczone i wystudzone ciasto oblewamy karmelem oraz posypujemy orzechami. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy gdy się schłodzi. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.