Zapiekanka z szynką parmeńską

Tradycyjna zapiekanka z ziemniakami i szynką parmeńską. Jeśli szukasz alternatywy na prosty i szybki obiad to przepis właśnie dla Ciebie! Szynkę parmeńską możesz zastąpić dowolnie innym rodzajem wędliny, który masz w swojej lodówce.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 dag wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 400 dag szynki parmeńskiej
  • 200 dag sera żółtego
  • 120 ml śmietanki Łaciatej 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Łyżeczka masła Łaciate
  • Gałka muszkatołowa
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w grube talarki.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Na patelnię wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz dodajemy drobno posiekana cebulę. Gdy boczek się zarumieni zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojoną szynkę parmeńską. Całość mieszamy. Przekładamy do miseczki.



Krok 3

Na tą samą patelnię wlewamy śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy szczyptą ostrej i słodkiej papryki oraz gałki muszkatołowej. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.



Krok 4

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy kolejno: ziemniaki, połowę śmietanki Łaciatej i mięsny farsz. Zalewamy resztą śmietanki Łaciatej. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.



Krok 5

Pieczemy 40 minut.



Wskazówki

Przed podaniem posypujemy natka pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.